«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος με τον τρόπο που ήρθε το αργυρό μετάλλιο»

Το τέταρτό του μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησε τα ξημερώματα της Κυριακής (29/5) ο Παύλος Κοντίδης κατακτώντας το αργυρό στο Μεξικό, τη σημαντικότερη φετινή του αγωνιστική υποχρέωση. Είχαν προηγηθεί το αργυρό του 2012 και τα back2back χρυσά το 2017 και το 2018. Αυτό το αργυρό έρχεται αμέσως μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Hyeres τον Απρίλιο, το «Wimbledon της Ιστιοπλοΐας» όπως λέει ο Παύλος, πιστοποιώντας ότι τη στιγμή αυτή ο Κοντίδης είναι Νο1 του κόσμου, όπως άλλωστε δείχνει η Παγκόσμια Κατάταξη της οποίας ηγείται εδώ και μήνες.

Πρωί Κυριακής πλέον στην Κύπρο, περασμένα μεσάνυκτα στο Μεξικό, πριν πάει για ύπνο φεύγοντας από το πάρτι που ακολούθησε την απονομή, ο Κύπριος Ολυμπιονίκης παραχώρησε την πιο κάτω δήλωση: «Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας. Πολύ απαιτητικές συνθήκες. Ζέστη πολλή. Ξεκίνησα πιο ‘χαλαρά’. Ανέβαινα μέρα με τη μέρα. Στην πρώτη ημέρα των τελικών είχα δύο άσχημες κούρσες, μου στοίχισε. Έστω μια να ήταν καλύτερη, θα ήμουν στο παιχνίδι για το χρυσό. Είμαι πολύ χαρούμενος, ικανοποιημένος με τον τρόπο που ήρθε το μετάλλιο. Ήταν ο στόχος της χρονιάς αυτός ο αγώνας. Παρά την άσχημη πρώτη ημέρα των τελικών, εντούτοις, κατάφερα να επανέλθω και να κάνω τέσσερις πολύ συγκροτημένες κούρσες».

Πιθανότητες μέχρι και για χρυσό

Ο Κοντίδης έκανε μεγάλο αγώνα. Μετά την πρώτη ημέρα ήταν εκτός 10αδας. Στις δύο επόμενες ημέρες ανέβηκε ένατος και μετά πέμπτος. Και εκεί που έδειχνε ότι πάει για μετάλλιο ήρθαν η 25η και 27η θέση της πρώτης ημέρας των τελικών να τον ρίξουν πάλι 9ο. Στην προτελευταία ημέρα ήταν εκπληκτικός και ανέβηκε τρίτος. Με μια πέμπτη θέση στην πρώτη ιστιοδρομία της τελευταίας ημέρας μπήκε στη μάχη ακόμα και για το χρυσό.

«Το σενάριο της τελευταίας ημέρας ήταν αρκετά δύσκολο. Πριν την τελευταία κούρσα είχα πιθανότητες ακόμα για το χρυσό, αν έπεφτε πίσω ο Γάλλος. Ακούμπησα την πρώτη σημαδούρα, δέχτηκα ποινή, ήμουν εκτός μεταλλίων στο σημείο εκείνο, είχα πέσει εκτός 35αδας ίσως. Οι Κροάτες ήταν μπροστά. Κατάφερα να μείνω συγκεντρωμένος και να παλέψω μέχρι το τέλος. Είχα πολύ γρήγορα πρίμα σε αυτόν τον αγώνα. Πάντοτε σε βοηθούν να κερδίζεις θέσεις. Τερμάτισα 12ος που ήταν αρκετό για το αργυρό, το τέταρτο μου μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα» σχολιάζει ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού.

Σταθερός αγώνας

Στο σύνολο των βαθμών ποινής ο Κοντίδης είχε τους λιγότερους (106β) δείγμα του πολύ σταθερού του αγώνα. Μετά τις διαγραφές των δύο χειρότερων επιδόσεων (επί συνόλου 12) ο Bernaz είχε 51β, ο Κοντίδης 68β και ο Jurisic 76β. Εκτός μεταλλίων έμειναν ο περσινός πρωταθλητής κόσμου Saunders (77β), ο αργυρός του Ρίο και του Τόκυο, Stipanovic (81β) και ο περσινός αργυρός στο παγκόσμιο Lynch (85β), όπως και ο Πρωταθλητής Ευρώπης του 2020 Hanson (88β). Από τους πρώτους δέκα οι τέσσερις είχαν λάβει μέρος σε προπονητικό καμπ στη Λεμεσό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ξεκούραση και προετοιμασία

«Τώρα είναι ώρα για ξεκούραση και μετά ξεκινά το δεύτερο σκέλος της χρονιάς με προετοιμασία σε σημαντικές πόλεις όπως η Χάγη και η Μασσαλία και το Πανευρωπαϊκό το Νοέμβριο» λέει ο Κοντίδης μερικές ώρες πριν αναχωρήσει από το Μεξικό για την Κροατία όπου θα ενωθεί και πάλι με την οικογένεια του μετά από τρεις βδομάδες.

Τον Αύγουστο του 2023, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας στη Χάγη, θα κριθούν οι κάρτες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπου τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα θα γίνουν στη Μασσαλία.

Για το 2022 τον Παύλο Κοντίδη στηρίζουν η ΟΠΑΠ Κύπρου και η RCB Bank ως μεγάλοι χορηγοί, τον χορηγούν η Πετρολίνα και το Λεβέντειο Ίδρυμα και τον υποστηρίζουν η easyΒoat.com, το Stelios Foundation, η Alassia Newships Management και η Vita Construction.

Share This Story, Choose Your Platform!