Επιβεβαίωσε και στην Αδελαΐδα γιατί βρίσκεται στην ελίτ ο Παύλος Κοντίδης

Την σταθερή παρουσία του στην ελίτ της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας επιβεβαίωσε ο Παύλος Κοντίδης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αδελαΐδας, τερματίζοντας για δέκατη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση στην πρώτη εξάδα. Ο 34χρονος ιστιοπλόος τερμάτισε τέταρτος στην κούρσα των μεταλλίων και κέρδισε μία θέση στη γενική κατάταξη, ανεβαίνοντας στην έκτη. Φθάνοντας στους 79 βαθμούς ποινής ξεπέρασε τον Γάλλο Jean Baptiste Bernaz (86β.), ο οποίος ήταν ένατος στην κούρσα των μεταλλίων.

«Αν ξεκινούσε τώρα το Παγκόσμιο…»

«Είδα αρκετά θετικά πράγματα σε αυτό τον αγώνα, που επειδή είναι η Ολυμπιακή χρονιά δεν είναι ο πιο σημαντικός, και είναι πολύ ενθαρρυντικά για τη συνέχεια» λέει στην πρώτη του αντίδραση ο 34χρονος ιστιοπλόος και συμπληρώνει: «Είμαι σίγουρος ότι αν ξεκινούσε τώρα το Παγκόσμιο θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα, αλλά αυτή η σταθερότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με χαροποιεί ιδιαίτερα. Παρόλο που δεν ήταν η εβδομάδα μού κατάφερα να πλασαριστώ στις πρώτες θέσεις και να αναδείξω την Κύπρο μας».

Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα για τον Παύλο Κοντίδη, αν δεν χανόταν σημαντικό έδαφος στις πρώτες ιστιοδρομίες. «Φάνηκε ότι οι αθλητές που πέρασαν αρκετό χρόνο εδώ, εγκλιματίστηκαν με τις συνθήκες, πώς συμπεριφέρεται ο άνεμος και την τεχνική με τον κυματισμό που επικρατούσε» σημειώνει και προσθέτει: «Στην πορεία που αντιληφθήκαμε και εμείς τη συμπεριφορά του ανέμου, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στα τελικά, παρά στα προκριματικά, που συνηθώς είναι ανάποδα».

Στην Αδελαΐδα το Πρωτάθλημα διέφερε από τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, που οι ιστιοδρομίες πλέον είναι διάρκειας 45-50’ και διήρκεσαν 10-15’ περισσότερο, όπως ήταν οι κούρσες παλαιότερα. «Κάποιος θα σκεφτεί εντάξει 10-15 λεπτά, αλλά σε αυτή την ένταση, 10-15’ είναι αρκετή η κούραση, πόσο μάλλον εφτά μέρες συνεχόμενες και με έντεκα ιστιοδρομίες» τονίζει ο Χρυσός Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2017 και 2018.

Το σερί στην πρώτη εξάδα

Για τον Παύλο Κοντίδη το σερί παρουσίας στις πρώτες έξι θέσεις ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, όταν κατετάγη έκτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Trofeo Princesa Sofia. Την ίδια χρονιά είχε κερδίσει τον Απρίλιο το Παγκόσμιο Κύπελλο του Hyeres, ενώ στην ίδια τοποθεσία είχε πάρει το Χρυσό και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Νοεμβρίου. Ενδιάμεσα, τον Μάιο, ήρθε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικού.

Ακολούθησαν τον Μάρτιο του 2023 το Χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Andora (Ιταλία) και η τέταρτη θέση στο 52o Trofeo Prinseca Sofia. Τον Απρίλιο ανέβηκε ξανά στο βάθρο, τερματίζοντας τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Hyeres, ενώ την ίδια θέση πήρε και στο Test Event των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», που έγινε τον Ιούλιο. Η περσινή σεζόν είχε κλείσει με την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χάγης, όπου και εξασφάλισε κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού στο Παρίσι.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αδελαΐδας κέρδισε στην πατρίδα του ο Μatt Wearn (24β.). O Αυστραλός ήταν ήδη στην πρώτη θέση και σφράγισε την νίκη του, κερδίζοντας και την κούρσα μεταλλίων. Δεύτερος στην σημερινή (31/01) ιστιοδρομία και γενικότερα στη γενική κατάταξη ήταν ο Νορβηγός Hermann Tomasgaard (34β), με τον Βρετανό Μichael Beckett να φθάνει πέμπτος στον τερματισμό στην κούρσα των μεταλλίων και να μένει στην τρίτη θέση.

Για τον Παύλο Κοντίδη, μετά την ανασκόπηση της συμμετοχής στην Αδελαΐδα, ακολουθεί προετοιμασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν λάβει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας τον Φεβρουάριο, με τις επόμενες υποχρεώσεις να είναι τον Απρίλιο, οπότε θα συμμετάσχει στα δύο Παγκόσμια Κύπελλα σε Palma και Hyeres. Φυσικά, μεγάλος στόχος για τον Αργυρό Ολυμπιονίκη του «Λονδίνο 2012» είναι οι Ολυμπιακού Αγώνες «Παρίσι 2024».

Τον Κοντίδη στηρίζει διαχρονικά η ΟΠΑΠ Κύπρου ως μεγάλος χορηγός ενώ μεγάλος χορηγός είναι και η Finstella. Τον χορηγούν το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Ίδρυμα Λεβέντη και η Πετρολίνα. Υποστηρικτές είναι η easyBoat.com, το Stelios Philanthropic Foundation, η Alassia NewShips Management, η Quadcode και η VITA Construction.