Πανέτοιμος ο Κοντίδης για το Παγκόσμιο της Βαρκελώνης

Με τις δύο πρώτες ιστιοδρομίες ξεκινάει την Παρασκευή (05/11) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser στη Βαρκελώνη όπου μετέχουν 139 αθλητές από 44 χώρες. Ανάμεσά τους και ο Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης, ο οποίος τη βδομάδα αυτή επέστρεψε στο Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (01/11).

Οι πρώτες έξι ιστιοδρομίες είναι προκριματικές (με τους αθλητές χωρισμένους σε τρεις στόλους), ώστε να προκύψουν οι αθλητές του Χρυσού στόλου οι οποίοι από τη Δευτέρα (08/11) θα δώσουν τη μάχη των μεταλλίων, με τη διοργάνωση να ολοκληρώνεται την προσεχή Τετάρτη (10/11) μετά έξι γεμάτες και απαιτητικές ημέρες που περιλαμβάνουν 12 ιστιοδρομίες.

Την τελευταία βδομάδα ο Κοντίδης βρίσκεται στη Βαρκελώνη για προπονήσεις και εξοικείωση με τις συνθήκες που επικρατούν. Τον Οκτώβριο, στον πρώτο του αγώνα μετά το «Τόκυο 2020», ο 31χρονος ιστιοπλόος ήταν 5ος στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό της Βάρνα.

« Κάθε μέρα ξεχωριστά »

«Τις πρώτες τρεις ημέρες δεν αναμένεται έντονος άνεμος. Για την τελική φάση δεν είναι ξεκάθαρη η πρόγνωση ακόμα» δηλώνει από τη Βαρκελώνη ο Κοντίδης και προσθέτει: «το σημαντικό είναι να κάνω την ιστιοπλοΐα που ξέρω και να αποφύγω τα μεγάλα λάθη, ειδικά τις τρεις πρώτες μέρες του αγώνα που είναι τα προκριματικά και είναι πιο εύκολο να έχεις χαμηλές βαθμολογίες. Βλέπουμε μέρα με τη μέρα ξεχωριστά και στις 10 του μήνα θα δούμε τι κάναμε».

Δυνατό start list

Από πλευράς συναγωνισμού, ανανεωμένη είναι η ομάδα της Αυστραλίας αφού δεν μετέχουν οι δύο προηγούμενοι χρυσοί Ολυμπιονίκες, Tom Burton και Matt Wearn, αντιθέτως με την Κροατία που θα εκπροσωπηθεί τόσο από τον Jurisic όσο και από τον κάτοχο δύο Αργυρών Ολυμπιακών μεταλλίων Tonci Stipanovic, στην πρώτη του εμφάνιση μετά το Τόκυο. Φουλ είναι και η Μεγάλη Βρετανία με οκτώ αθλητές, ανάμεσά τους οι πρωτοκλασάτοι Beckett, Chiavarini και Hanson. Στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθεί επίσης ο νυν Παγκόσμιος Πρωταθλητής Γερμανός Buhl και ο χάλκινος του «Τόκυο 2020» Νορβηγός Η. Tomasgaard. Στις απουσίες συγκαταλέγονται αυτές του Νεοζηλανδού Meech και του Γάλλου Bernaz.

Ο Παύλος Κοντίδης είναι ο back2back Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2017 και του 2018, ενώ στις δύο τελευταίες διοργανώσεις ήταν 12ος και 18ος αντίστοιχα.

Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser που διεξάγεται στην εποχή του COVID-19 καθώς το τελευταίο είχε γίνει στη Μελβούρνη το Φεβρουάριο του 2020, αφού την ίδια χρονιά προγραμματίζονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Τόκυο 2020» για το καλοκαίρι, πριν μετατεθούν ημερολογιακά κατά ένα έτος.

Τον Παύλο Κοντίδη στηρίζουν για το 2021 η ΟΠΑΠ Κύπρου και η RCB Bank ως μεγάλοι χορηγοί, τον χορηγούν η Πετρολίνα και το Λεβέντειο Ίδρυμα και τον υποστηρίζουν η Vita Construction, το Stelios Foundation και η Easy Family of Brands.