Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χάγης διεκδικώντας Ολυμπιακή κάρτα ο Κοντίδης

Νέα διάκριση και παράλληλα μία κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» θα διεκδικήσει ο Παύλος Κοντίδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιστιοπλοΐας, το οποίο αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή (13/08) και θα διαρκέσει για μία εβδομάδα (20/08). Η διοργάνωση πραγματοποιείται στη Χάγη και συγκεκριμένα την περιοχή Σεβενίνγκεν.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτελεί την πρώτη ευκαιρία για τους ιστιοπλόους στις Ολυμπιακές κατηγορίες για να εξασφαλίσουν κάρτα για την Ολυμπιάδα που θα γίνει σε έναν χρόνο στη Γαλλία (σ.σ. οι αγώνες της ιστιοπλοΐας θα γίνουν στη Μασσαλία).

Ο ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, ο οποίος είχε πάρει το Χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας το 2018 στο Άαρχους, καθώς και έναν χρόνο προηγουμένως (2017) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Laser στο Σπλιτ, διανύει μία καλή χρονιά το 2023, έχοντας προσθέσει στο παλμαρές του άλλα τρία μετάλλια, όλα χάλκινα. Συγκεκριμένα ήταν τρίτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser (Ανδόρα Ιταλίας), στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ιέρς (Γαλλία) και στο Test Event των Ολυμπιακών (Μασσαλία, Γαλλία).

Δεκαέξι Ολυμπιακές κάρτες

Συνολικά περίπου 1200 ιστιοπλόοι θα βρεθούν στη Χάγη και γενικά 107 αθλητές θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Στην κλάση σκαφών Laser, στην οποία μετέχει ο Παύλος Κοντίδης, θα δοθούν 16 Ολυμπιακές κάρτες.

Σημειώνεται ότι οι κάρτες θα πάνε στους αθλητές που θα τερματίσουν στις πρώτες 16 θέσεις, εκτός εάν υπάρχουν περιπτώσεις που προέρχονται από την ίδια χώρα, αφού οι κάρτες θα δοθούν σε 16 διαφορετικές εθνικότητες. Σε περίπτωση που δυο ή περισσότεροι αθλητές από την ίδια χώρα τερματίσουν στην πρώτη 16άδα, τότε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παίρνει ο ιστιοπλόος με την ψηλότερη θέση και για τη συμπλήρωση του διαθέσιμων Ολυμπιακών καρτών επωφελούνται κατά σειρά οι αθλητές μετά τη 16η θέση.

Μία σημαντική παράμετρος της φετινής διοργάνωσης στη Χάγη είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας θα διεξαχθούν κι αγώνες σε τρεις Παρα-Ολυμπιακές κατηγορίες. Σε αυτές τις κατηγορίες θα αναδειχθούν μόνο οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, μιας και για την ώρα το άθλημα δεν περιλαμβάνεται στο παρά-ολυμπιακό πρόγραμμα.

Τον Κοντίδη στηρίζει διαχρονικά η ΟΠΑΠ Κύπρου ως μεγάλος χορηγός ενώ μεγάλος χορηγός είναι και η Finstella. Τον χορηγούν το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Ίδρυμα Λεβέντη και η Πετρολίνα. Υποστηρικτές είναι η easyBoat.com, το Stelios Philanthropic Foundation, η Alassia NewShips Management, η Quadcode και η VITA Construction.