Προετοιμασία στην Ολλανδία, πλώρη για Μασσαλία

Στα Ολυμπιακά νερά της Μασσαλίας όπου σε δύο χρόνια θα φιλοξενήσουν τα αγωνίσματα ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» θα προπονείται από την προσεχή βδομάδα – και για δύο μήνες – ο αργυρός μας Ολυμπιονίκης, Παύλος Κοντίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Αγώνων «Παρίσι 2024» η ιστιοπλοΐα ξεκινάει την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024 και ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου 2024.

«Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες εντατικής προετοιμασίας. Είναι το μόνο καλοκαίρι που έχουμε τόσο διάστημα να μάθουμε τα Ολυμπιακά νερά, αφού του χρόνου υπάρχει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Αύγουστο. Ευελπιστούμε ότι θα βγάλουμε όλα τα συμπεράσματα που χρειαζόμαστε» δηλώνει ο Κοντίδης, ο οποίος μετακομίζει για δύο μήνες στη Μασσαλία, μαζί με την προπονητική του ομάδα.

Την προηγούμενη ο Κοντίδης βρέθηκε στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Scheveningen, της Χάγης, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιστιοπλοΐας, το επόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για μια διοργάνωση που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δίνει τα πρώτα Ολυμπιακά εισιτήρια για τους επόμενους. Επρόκειτο να γίνει το 2022 αλλά μετατέθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. O Κοντίδης είχε κερδίσει την κατηγορία Laser στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας του 2018, όπου είχε πάρει και την κάρτα πρόκρισης για το «Τόκυο 2020», πρώτος από όλους τους Κύπριους αθλητές.

«Δεν συνηθίζουμε να κάνουμε μόνο μια βδομάδα προετοιμασία, ωστόσο, δεν μας επέτρεπαν οι διοργανωτές να μείνουμε περισσότερο, λόγω περιορισμένου χώρου αλλά και επειδή σύντομα θα γίνει εκεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και θα έκλεινε η περιοχή για να φυλάξουν τα σκάφη» εξηγεί ο 32χρονος αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού.

«Παρότι σύντομο καμπ, εντούτοις κάναμε έξι μέρες προπόνηση, αφού μόνο μια δεν μπήκαμε στο νερό. Ήταν πολύ εποικοδομητικό. Είδαμε ποικιλία από καιρικές συνθήκες. Το πιο σημαντικό ότι πήραμε γεύση από τα ρεύματα της περιοχής. Υπάρχει μεγάλη παλίρροια, ανεβαίνει και κατεβαίνει η στάθμη του νερού, τις περισσότερες μέρες πάνω από 1.5 μέτρο. Αυτό δημιουργεί ρεύματα, ειδικά πιο μακριά από τη στεριά όπου θα είναι αρκετοί στίβοι (πίστες). Είχε μέρες που συναντήσαμε πάνω από δύο knots (κόμβοι) ρεύμα, που είναι αρκετά σπάνιο στην ιστιοπλοΐα. Μιλάμε για δύναμη σαν να ρεύμα ποταμού. Όταν κόψει ο άνεμος, με αυτό το ρεύμα, το σκάφος δεν προχωρά και δεν μπορείς να φτάσεις στη σημαδούρα. Τέτοιες κούρσες θα ακυρώνονται», εξηγεί ο Κοντίδης.

Επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για φέτος είναι Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το Νοέμβριο, στο Hyeres, ενώ θα προηγηθεί το Σεπτέμβριο test event στο χώρο διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2023.