Η εξέλιξη του Παύλου Κοντίδη μέσα από το αφιέρωμα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

«Από ένα μικρό αγόρι που πάντα μισούσε να χάνει, ο Παύλος Κοντίδης εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους της γενιάς του, στην ίσως πιο δύσκολη Ολυμπιακή κατηγορία της ιστιοπλοΐας, την ILCA 7». Με αυτό τον πρόλογο ξεκινάει το αφιέρωμα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για τον Παύλο Κοντίδη, που έχει τίτλο «Ο πρωτοπόρος Κύπριος Ολυμπιονίκης προσβλέπει σε επιτυχία στην πέμπτη του ολυμπιακή συμμετοχή».

Στο αφιέρωμα γίνεται αρχικά λόγος για το γεγονός ότι το 2012 στο Λονδίνο ο Κοντίδης έγινε ο πρώτος Κύπριος που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο, με τον ίδιο να θυμάται τη στιγμή που πίστεψε ότι μπορεί να πετύχει κάτι σημαντικό στο άθλημα. «Ήμουν σε ένα πρωτάθλημα νέων το 2008 και ο προπονητής Jim Saltonstall [σ.σ. Βρετανός, πρώην Ολυμπιονίκης) ανέφερε πώς πολλοί ιστιοπλόοι που πήραν μετάλλια σε αγώνες νέων, κέρδισαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι σε αυτό το δωμάτιο είναι άνθρωποι που θα δούμε κάποια μέρα στο Ολυμπιακό βάθρο. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είχα το χρόνο να συνεχίσω και ίσως να κερδίσω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, αν είχα τη σωστή ομάδα γύρω μου, ακόμα κι αν είμαι από μία μικρή χώρα» είπε ο Πρωταθλητής Ευρώπης το 2018 και το 2022 και πρόσθεσε: «Για μένα να κατακτήσω το Αργυρό και να νικήσω τόσους πολλούς σπουδαίους ιστιοπλόους, ήταν ένα καταπληκτικό συναίσθημα».

«Όταν δίνεις το 100%…»

Στη συνέχεια του αφιερώματος σημειώνεται ότι ο 34χρονος δεν αποκλείει συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λος Άντζελες 2028» και γίνεται αναφορά από τον ίδιο για τον πήχη που μπαίνει ψηλά σε κάθε διοργάνωση. «Πάντα στοχεύω το καλύτερο και όταν δίνεις το 100%, τότε λες στον εαυτό σου ότι δεν μπορούσες να αλλάξεις τίποτα άλλο. Αυτή είναι η στάση που κρατάω πάντα κι αυτό με βοήθησε να κερδίσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2017 και το 2018». Όσον αφορά στην πιθανότητα για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι, ανάφερε: «Υπάρχουν κάποιοι ιστιοπλόοι που δείχνουν να βρίσκονται σε καλή φόρμα αυτή τη στιγμή, αλλά θα επικεντρωθώ στον εαυτό μου για τους επόμενους μήνες. Να προετοιμάσω το σώμα και το μυαλό μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο στόχος είναι να απολαύσουμε αυτές τις επτά ημέρες αγώνων στη Μασσαλία».

Στο αφιέρωμα γίνεται, επίσης, αναφορά για την σημαντική απόφασή του να ενταχθεί το 2007 στην ομάδα του Κροάτη προπονητή Jozo Jakelic. «Συνειδητοποίησα ότι αν ήθελα να επιτύχω κάτι σε αυτό το άθλημα, τότε δεν θα μπορούσα να το κάνω αν έμενα στην Κύπρο» λέει και συμπληρώνει: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνο προπονητές, συνεργάτες για μένα. Είναι μέρος της οικογένειάς μου και είμαι σίγουρος ότι όταν τελειώσει αυτό το ταξίδι ιστιοπλοΐας, θα είμαστε ακόμα συνδεδεμένοι και θα είμαστε πραγματικά καλοί φίλοι για το υπόλοιπο της ζωής μας».